Upptäck Olena Hnatiuk

INFORMATION

Art Gallery Information

Opening Hours

Monday
10:00 - 18:00
Tuesday - Friday
16:00 - 19:00
Saturday - Sunday
10:00 - 18:00

Om Olena

Olena kom till oss i februari 2023 märkbart präglad av flera månaders flykt från hennes hemstad Cherson, ett hem som blivit en krigszon. Hon och hennes man hade precis köpt en lägenhet och planerade för sin framtid och alla drömmar som skulle bli verklighet. Men så bröt kriget ut. Lägenheten bortbombad tillsammans med drömmar. Bara skulderna kvar och växande rädslor. De jobbade i flera månader som volontärer och såg till att innevånare i Cherson fick mat för dagen.


Ord som "hemskt", "förfärligt", "ofattbar", "helvete" fick för henne och hennes man en djupare innebörd, som vi andra inte kan föreställa oss. Man måste uppleva krig som civilperson för att förstå dess fulla innebörd.


Det vi då kunde göra var att ge henne en trygg plats att fortsätta med sitt skapande. Möjligheten som fanns var att skapa en utställning till Konstrundan i Skåne, som infaller under påskveckan. Hon antog snabbt utmaningen och på bara knappt tre månader hade hon en komplett utställning klar. Hon har visat på stor professionalitet och talang. Hon jobbade 12-14 timmar om dagen och hon gav verkligen all sin energi till de över 200 besökare vi sedan fick. TV och tidningar uppmärksammade även  hennes arbete. 


Nu har hon färdigställt sin andra utställning hos oss. Under påskveckan 2024 är ni hjärtligt välkomna hit.


Hon dokumenterar inte krig - det görs kanske bäst av fotografer och skribenter. Men hennes upplevelser och tankar märks i hennes måleri. Hon förmedlar enligt mig ett tillstånd av minnen och närvaro i vardagen. Och ett hopp. Där de små tingen blir viktigare. Hon ger oss en möjlighet att förstå ögonblick på ett djupare plan. 


I galleriet kan ni ta del av både hennes illustrationer och måleri. En lekfullhet blandas med allvar. 

För oss som lärt känna Olena och hennes familj har det varit fantastiskt att se energin och hoppet sakta växa fram. Vinter har blivit till vår och vi har en utställning av en samtid vi bör stanna till vid för en stund.


Varmt välkomna till oss

Anders Holmquist/Studio859


På gång

Konstutställning Karantänen i Helsingborg - fram till 10 mars

Konstrundan Nordvästra Skåne - 28 mars till 7 april